כמה מילים על טלויזיה
כמה מילים על טלויזיה
בבתים רבים בישראל הטלויזיה מהווה מוקד משיכה מרכזי לדור הצעיר. היא נדלקת מיד אחרי שמדליקים את האור בבית ופעמים רבות נכבית רק עם כיבוי האורות (אם לא נרדמים מולה…). לא, אני דווקא לא הולכת להטיף נגד הצפיה בטלויזיה J אני גם לא חושבת שהטלויזיה היא מקור כל הרע. להיפך, יש הרבה דברים שניתן ללמוד מתוכניות טלויזיה. ובכל זאת הייתי רוצה להעלות כאן חומר למחשבה ומספר רעיונות בנושא:
כמות – ברגע שמתישבים מול הטלויזיה התוכניות זורמות וקשה מאוד להתנתק. אם נקח בחשבון שכל תוכנית אורכת בין חצי שעה לשעה הרי שמהר מאוד חולפות להן השעות עם התוכניות ומגיע הערב מבלי שהילד עשה דבר פרודקטיבי. אני מציעה לעבור על לוח השידורים עם הילדים ויחד לסמן תוכניות שמאוד רוצים לראות לפי סדרי עדיפות. כך גם תעזרו לילד ליצור לוח זמנים מוגדר וגם תגבילו את שעות הצפיה שלו לתוכניות אלו בלבד.
איכות – שימו לב אילו תוכניות בוחרים ילדיכם לראות. ילדים מושפעים בקלות ובהחלט לומדים מהטלויזיה. האם התוכניות בהן בחרו מעבירות להם את המסר הראוי בעיניכם? זכרו – יש לכם את זכות הווטו!
תואם-גיל – לפעמים ילדים שומעים על סרט או תוכנית ורוצים לראות אותם. לא כל ההורים מפעילים שיקול דעת לגבי נושא הגיל וזה נושא שאין לזלזל בו! לדוגמא, לאחרונה הוקרן הסרט אי.טי והורים רבים לילדי גן התלהבו להראות אותו לילדיהם "זה סרט משפחתי מקסים!" אז זהו, שלא. כלאמר, לא שהסרט לא מקסים, הוא בהחלט כן, אבל לא במקרה אנחנו זוכרים את הסרט הזה, הוא מאוד ריגש אותנו! ילד קטן עוד לא יכול להכיל את עוצמת הרגשות הללו. יש שם לא מעט סצנות מפחידות ומאיימות, הצבא רוצה ללכוד את החייזר ולערוך בו ניסויים. הילדים שמבריחים אותו, הפרידה המרגשת… בקיצור – לסרטים האמריקאיים יש גיל מומלץ וזה לא במקרה. אותו הדבר לגבי מלחמות הכוכבים למיניהם והארי פוטר ושוברי קופות אחרים המיועדים לגיל בי"ס. גם אם זה מוקרן בטלוויזיה וגם אם האח הגדול רוצה לראות. תחסכו מכם ומילדיכם את הסיוטים בלילה…
חדשות – תלוי בגיל. זה נפלא שילד רוצה להיות בעניינים ומתעניין בחדשות. הבעיה בחדשות היא שהן לא צפויות. יכול להיות יום שאין כל מניעה לשמוע את החדשות בו ויום אחר עם תאונת דרכים קשה, רצח ואונס. לפני גיל בי"ס הייתי ממליצה שילדים לא יראו חדשות. בהמשך זה תלוי: תשאלו את עצמכם אם זה נושא שמתאים לדסקס אותו עם ילדיכם ואם התשובה היא "לא" עדיף שלא יראו כלל. בבקשה אל תשאירו את הילדים עם המראות והמידע מבלי לאפשר להם לדבר על כך. בכל גיל.
זמן איכות – כן, גם זה אפשרי J צפו עם ילדיכם בתוכנים האהובה עליהם. אני זוכרת שכילדה מאוד רציתי שאמא שלי תראה איתי את "בית קטן בערבה" (זוכרים?) רציתי לשתף אותה בהתלהבות שלי ושתבין מי זו לורה ונלי כשאזכיר אותן (ואולי אפילו תשים לב אילו הורים מדהימים הם הזוג אנגלס…). לצפות עם הילד יכול לתרום רבות ליצירת שפה משותפת ומקור ללמידה. לפעמים התוכניות נראות לנו מגוכחות. נסו לא לזרוק הערות מזלזלות אלא לבוא ממקום של הקשבה ורצון להבין. תשאלו מתוך התעניינות וסקרנות. מה הילד אוהב בתוכנית? איזו דמות אהובה עליו במיוחד? למה? וכד' אתם יכולים גם לשאול על קשרים בין דמויות. ילדים אוהבים להפגין בקיאות ובשמחה יספרו לכם על הדמויות והשתלשלות העניינים מהפרקים הקודמים. הם ישמחו על הזמן שאתם מקדישים להכיר את עולמם טוב יותר ואתם תלמדו עליהם עוד משהו ותפתחו פתח לתקשורת טובה יותר.
בהצלחה!