התחדשות

מה תאחלו לעצמכם לשנה החדשה?

תחילת שנה.  שוב ושוב אנחנו מאחלים "שנה טובה" ומצרפים צרור ברכות להצלחה, בריאות, אושר ועוד.  זה מנהג יפה, אך המילים כשלעצמן תלושות – כל האיחולים האלו ישארו מילים באויר ולא יהפכו עבורנו למציאות אם לא נעשה משהו כדי לגרום להן להתגשם!  שנה חדשה היא הזדמנות נהדרת להסתכל על העבר, להציב יעדים לעתיד, ולהבין מה אנחנו צריכים לעשות בהווה בכדי להשיג יעדים אלו.  זו גם הזדמנות להקנות לילדינו כלים של תכנון ועשייה למען הגשמת מטרה.

איך עושים את זה?

שואלים את הילד מה היה מאחל לעצמו השנה. מאמינה שתקבלו תשובות בתחום הלימודים, חברים וכמובן בתחום החומרי, המשפחתי ובתחום חיות המחמד J .  לאחר שהילד יאמר את משאלתו תשאלו מה לדעתו צריך לקרות כדי שהמשאלה תתגשם.  "אין דבר העומד בפני הרצון" זוכרים? גם אם יגיד משאלה שנראית לא מציאותית תתייחסו אליה ברצינות ותציבו יחד יעדים להגשמתה.  למשל, כבר היה לי ילד שאמר לי שהוא היה רוצה להיות אסטרונאוט בחלל. מצויין! אומנם לא נוכל להגשים את זה השנה, אבל בהחלט נוכל לזרוע את הזרעים להגשמה.  הדרישות מאסטרונאוט הן גבוהות מעבר ללימודים אוניברסיטאים וכדי להתקבל לאוניברסיטה צריך לסיים בי"ס עם ציונים טובים, אז מה שהילד יוכל לעשות כבר השנה זה להשקיע בלימודים – כמה נפלא! הרבה יותר כיף ללמוד מרצון ועם מטרה. 

 

יעדים לימודיים

אם הילד אמר שהיעד שלו השנה הוא להצליח בלימודים, תבדקו איתו מה הוא צריך כדי להגשים את זה.  עזרה בהכנת שיעורי הבית? מקצוע בו יש לו קושי וצריך אולי תגבור? מעבירים לימודים למקום גבוה בסדרי העדיפויות של הילד ועוזרים לקבלת החלטות בסגנון: לא יוצאים מהבית לפני שמסיימים שיעורים. 

 

יעדים חברתיים

אם האיחול הוא בתחום החברתי תשאלו את הילד מה יכול לעזור לו.  חוגים? הזמנת ילדים מהכיתה הביתה? ללכת לחברים? וכד'.  אולי יש עניין יותר ספציפי, כמו ילד שרב איתו והוא היה רוצה שיחזרו להיות חברים. במקרה כזה צריך לחשוב על רעיונות להדברות ופתרון הבעיה.

 

יעדים חומריים

יש ילדים שיגידו שהיו רוצים פלייסטיישן או נינטנדו, אחרים יגידו פשוט ,"שיהיה לי המון כסף!".  במקרה השני תבדקו איתם אם היה להם המון כסף – מה היו עושים בו.  מן הסתם יספרו לכם מה היו קונים… זמן מצויין לדבר איתם על דמי כיס ואיך יוכלו להרוויח כסף בבית.  אם יחסכו עד סוף השנה הם יוכלו לקנות את שחשקה בו נפשם.

 

חיית מחמד

טוב, זה קצת יותר מורכב.  כמעט כל הילדים מפעילים על ההורים לחץ לקחת כלב או לפחות אוגר.  כמובן שיש בתים שהמאבק אבוד מראש כי אין סיכוי שתכנס אליהם חיה, אולם בבתים רבים אחרים הסיבות לאי הסכמה הן זמניות, בסגנון "עד שיוכיח אחריות".  במקרה כזה הציבו יעדים מוגדרים – יש סיכוי שהשנה ניקח כלב, אבל כדי שזה יקרה אני צריכה לראות שאתה אמנם  אחראי.  אז מתחילים מלקחת חלק במטלות הבית.  גם להשקות את העציצים.  החליטו על תקופה שבסיומה תבחנו אם עמד ביעד ואם כן – תתחדשו על הכלב!

 

יעדים משפחתיים

משאלות נוספות יכולות להיות גם בתחום המשפחתי: אח קטן, הורים גרושים שהילד היה רוצה שיחזרו להיות יחד, הבראה של אנשים חולים הקרובים לו ואפילו חזרה מהמתים.  זו ההזדמנות להסביר לילד את ההבדל בין משאלות שיש לו שליטה על הגשמתן לעומת משאלות הקשורות באנשים אחרים ולכן השליטה שלו בהגשמתן פחותה בהרבה עד כדי בלתי אפשרית (במקרה של חזרה מהמתים).  עם זאת אל תבטלו את המשאלה ב"זה לא יקרה" אלא גלו הבנה "אני מבינה שהיית רוצה שסבא יחזור אבל סבא נפטר" או "אני מבינה שהיית רוצה שאבא ואני נהיה שוב ביחד אבל זה לא יקרה, כי אבא ואני קיבלנו את ההחלטה להפרד".  אח"כ בדקו מה בכל זאת ניתן לעשות כדי לתת ביטוי למשאלה.  ללכת לבקר את סבא בקברו, לכתוב לו מכתבים, לצייר לו ציורים וכד'.  במקרה השני ניתן לאמר "אבא ואני נפרדנו אחד מהשני אבל לא ממך. שנינו אוהבים אותך ורוצים להיות איתך" אם יש יחסים טובים בין בני הזוג הנפרד אפשר אולי להבטיח לילד שביום הולדת שלו יהיו לו אבא ואמא לצדו.

 

שתהיה לכם שנה מוצלחת במיוחד!

 

ליאת קרן :-)

פסיכותרפיסטית לילדים ונוער