אבל… מילה קטנה ומרגיזה שיש לתת עליה את הדעת
כולנו מכירים את ההרגשה שמישהו קורא לנו לשיחה, משבח אותנו ואת פועלנו ואנחנו מחכים ל"אבל" שלא מאחר לבוא ומביא עמו משהו שלילי שמבטל את כל הנאמר… ככה גם מרגישים ילדינו כשאנחנו עושים שימוש במילה הזו. למשל: "אתה ילד מוכשר וחכם אבל אתה לא מתרכז והשיעורים שלך מלאים בטעויות!" הילד שומע את הטון שלכם ואת המילה "אבל" והמשפט צורם באוזניו כאילו אמרתם "אתה ילד טיפש שלא יצלח לכלום ואני מאוכזבת וכועסת". אז איך אפשר לאמר זאת אחרת?
אני מציעה את הצמד "ועם זאת" (שימו לב – לא "למרות זאת" ששוב מבטל). "ועם זאת" מעביר את המסר שהילד גם חכם וגם קשה לו להתרכז. כאילו פרשנו לפנינו את המפה וכעת ניתן להתבונן בה בבהירות ולמצוא פתרון לבעיה. בואו נקח את הדוגמה מקודם ונבחן אותה באור חדש: "אתה ילד מוכשר וחכם ועם זאת אתה לא מצליח להתרכז והשיעורים שלך מלאים בטעויות!" כעת ממש מתבקש משפט נוסף, כמו: "אולי תלך לפינה שקטה יותר לעבוד עליהם" או "אולי תעשה הפסקה קטנה להתרעננות ואז תחזור לפתור את התרגילים" וכד'.
מתי עוד יש שימוש במילה "אבל"? בויכוחים אין סופיים על דברים קטנים וזה נשמע בערך כך: הילד: "… אבל אני רוצה!" אתם: "אבל אני אמרתי לא!!!" הילד: "אבל אני רוצה…!" אתם: "אבל אמרתי לא!!!" שוב ה"אבל" מבטל וכל צד מרגיש שלא שמעו אותו. הויכוח הזה יכול להמשיך ולהמשיך ובד"כ ינצח בו מי שירים את קולו יותר חזק. גם במקרה זה יש ערך לשימוש ב"ועם זאת" – החלפת המילה "אבל" תראה לילד ששמעתם אותו ועדיין אתם חזקים בעמדתכם ובמילים אחרות, זה מעביר לילד מסר שאין טעם להתווכח. הנה כך: ילד: "אבל אני רוצה", הורה: "שמעתי שאתה שאתה רוצה X ועם זאת אני לא מסכים!". פשוט וברור. זה לא אומר שהם יקבלו את סרובכם באהבה, אבל הם יבינו שבזה הנושא נסגר. לפחות בשלב זה.
בשלב הבא הם מגיעים עם המסר הסוחט רגשי: "אבל לכולם יש!" זהירות! אל תפלו במלכודת ותשאלו "מי זה כולם?" כי זה הרי לא באמת משנה להחלטה שלכם. גם אל תגיבו ב"לא מעניין אותי כולם!", משפט שהילד מפרש אותו כאילו לא אכפת לכם ממנו ומהצרכים שלו. השארו רגועים ודבקים בעמדתכם: "יכול להיות שלכולם יש ועם זאת אני לא מסכים". רצוי להוסיף מילה על הסיבה לסירוב, כי לרוב הוא נובע מסיבות ערכיות, כלכליות, בריאותיות, בטיחותיות ואחרות שאינן משתנות ברגע וחשוב שהילד ידע מה הן. זה גם יכול לחסוך הרבה ויכוחים עתידיים.
בהצלחה!
ליאת קרן
פסיכותרפיסטית לילדים ונוער
054-9796446